Znate li da omega 3 nisu jedine dobre masti?

Svi već jako dobro znamo i sto puta smo čuli za omega 3 masne kiseline i njihovu dobrobit na naš organizam. Prehrambena industrija već neko vrijeme koristi tu informaciju za svoje marketinške kampanje tako da smo sa malih ekrana nebrojeno puta čuli kako moramo konzumirati omega 3 masne kiseline ako želimo prirodno zaštititi organizam i pojačati imunosni sustav. 

Ali malo ljudi zna da osim omega 3 masnih kiselina imamo i neke druge vrlo korisne masne kiseline: omega 6 i omega 9 te da je njihova konzumacija također višestruko korisna za nas.

Osim omega 3, dvije druge masne kiseline, omega 6 i omega 9, također su dio zdrave prehrane.  Masne kiseline omega 6 važne su u izgradnji staničnih membrana i mogu se dobiti samo hranom ili kroz dodatke prehrani. Dobri izvori omega 6 uključuju lanene sjemenke i laneno ulje, sjemenke bundeve, pinjole, pistacije i acai bobice. Omega 6 također je prisutan u mnogim popularnim, prerađenim namirnicama koje sadrže kukuruzno ulje. Iako te namirnice uglavnom nisu zdrave, zanimljivo je da su masne kiseline ipak dobar dio tih proizvoda. 

Većina ljudi u prehrani unosi više nego dovoljno omega 6 masnih kiselina, a vjerojatno niste znali da najveća korist dolazi od zdravog omjera omega 3 i omega 6 masnih kiselina u organizmu, a to se može poboljšati unosom više omega 3 bez promjene u unosu omega 6 masne kiseline.

Što se tiče omega 9 masnih kiselina, vaše tijelo zapravo može stvoriti ovu tvar, ali dodavanje u vašu prehranu je definitivno korisna stvar. Općenito se vjeruje da omega 9 masne kiseline povećavaju razinu dobrog kolesterol, a smanjuju onaj loši. Omega 9 masne kiseline možete pronaći u maslinovom ulju, maslinama, avokadu, orašastim plodovima i sjemenkama.

Bez obzira jeli vi i hranili se uravnoteženo (ili samo mislite da je tako, a istina može biti sasvim nešto drugo), nije loše s vremena na vrijeme pojesti hranu izrazito bogatu omega 3 ili ostalim omega dobrim mastima.