Opasnosti i rizici koje blefaroplastika donosi

Čimbenici rizici prekomjerne korekcije gornjeg kapka svakako postoje jer blefaroplastika nije bezazlena, ipak je to operacija. Estetske i funkcionalne abnormalnosti rezultat su uklanjanja viška kože i masnoće te suvišnih ožiljaka i priraslica. Čimbenici rizika za prekomjernu korekciju uključuju prethodne traume kapaka, dermatološka stanja koja vode do zategnute kože. Mjerenje i preciznost ključni su za izbjegavanje prekomjerne korekcije kako bi blefaroplastika bila pravilno izvedena. 

Općenito, kirurg mora ostaviti 10 milimetara kože ispod obrva iznad ureza nabora gornjeg kapka, a više ako je visina nabora kapaka manja od 10 milimetara od ruba poklopca. Zbog nemogućnosti zatvaranja kapka može nastati neizlječivi keratitis. Kod pacijenata s izrazito prekomjernom kožom, nisko postavljenim obrvama, prethodnim podizanjem obrva ili činjenicom da je blefaroplastika kod tog pacijenta veći prije bila napravljena, mora se biti posebno oprezan. Više učinka (u smislu skidanja kože s trepavica) za manje izrezivanje kože može se postići stvaranjem većeg nabora na kapku tijekom, a to se može napraviti dok je blefaroplastika u tijeku.

Pretjerana trauma mišića podizača rezultirati povlačenjem gornjeg kapka. Takav slučaj može se dogoditi kod prekomjernog taloženja laserske energije kada se masnoća ukloni. Nedostatak čiste kože može se otkloniti presadkom kože pune debljine. Ako je kirurg mislio da izrezanu kožu sačuva u vlažnoj gazi, to se može koristiti do tjedan dana nakon operacije. Retroaurikularna koža često je dostupna i dobra je zamjena za kožu vjeđa. Transplantat kože postavlja se na nabor gornjeg kapka kako bi se sakrio u naboru. 

Međutim, uvijek će biti manje kozmetička nego što je to primarna blefaroplastika koja se radi konzervativno, a stapanje joj može potrajati i do godine dana. Postoperativno, pacijent može pomoći oporavku s nekoliko jednostavnih intervencija – oblozi od ledene vode i podizanje glave. Obloge s ledenom vodom treba koristiti neprekidno 3 dana (osim kada jedete ili spavate). Oni koji se najbrže oporave komprimiraju i veći dio prve noći. Obloge s ledom ili smrznute maske su preteške, što može oštetiti tkivo kapaka ili rane. Pacijenti bi se trebali odmarati s glavom prema gore barem za 45 do 60 stupnjeva.