Bolne i tvrde grudi prilikom dojenja

Dok se neke majke muče jer njihove grudi jednostavno ne proizvode dovoljno mlijeka, druge imaju problem jer se njihova beba guši sa previše mlijeka koje teče iz njihovih dojki.

Ako vaše grudi imaju previše mlijeka, pokušajte s onim što se naziva “blok hranjenje”. Odaberite blok vremena – recimo, četiri sata – i svaki put kad dijete želi dojiti za to vrijeme, dajte mu lijevu dojku. Desna dojka postat će prilično puna, ali to je ideja – punina signalizira dojci da proizvodi manje mlijeka. Zatim se prebacite i koristite drugu dojku sljedeća četiri sata.

Neke majke često govore: “Moje grudi su napuhane i natečee.” To se obično događa kada proizvodnja mlijeka naraste otprilike tri dana nakon rođenja djeteta. Bolnost i oteklina mogu biti gore od normalnih ako ste imali intravenozne tekućine tijekom porođaja – imat ćete edem (oticanje uzrokovano tekućinom u tijelu) u tkivu dojke, kao i višak mlijeka. Očišćeni listovi kupusa zataknuti u grudnjak između hranjenja mogu vam pomoći smanjiti oteklinu, a prstima možete pritisnuti tkivo napunjeno tekućinom oko bradavice, a zatim odmah na grudi prisloniti dijete. Učestalo dojenje ili ručno izdajanje pomoći će ublažiti nelagodu. 

Ako su vam grudi bolne jer su vam bradavice napukle, to nije dobro. Prvi pokušaj da se to izbjegne je popraviti način na koji vaše dojke beba stavlja u usta. Ako ni to nije pomoglo i grudi vas i dalje bole, možda imate infekciju na bradavici koju treba liječiti. Nazovite liječnika ili njegovatelja i neka provjeri.

Ukoliko pak osjetite da vam u dijelu grudi iznutra dolazi jaka bol, to bi mogao biti začepljeni kanal. Postoji niz mogućih uzroka za to, ali lijek je isti: ponovno aktivirajte mlijeko na ovom području. Pokušajte postaviti bebu blizu tog dijela i masirajte dojku na tom mjestu dok dijete doji. Nanesite toplinu na svoje grudi između hranjenja. Ako se nastavi, pitajte svog liječnika o ultrazvučnom liječenju.